AB Netten B.V.

Assortiment

Diensten

Samples

Over

Hoe bevestig je een schaduwdoek?

Andrew van Berlo
Andrew van Berlo 15 november '23
Hoe bevestig je een schaduwdoek?

Wil jij optimaal genieten van de buitenlucht, zonder last te hebben van hitte? Dan maak je gebruik van een schaduwdoek. Wij helpen je graag een beetje op weg met de montage van jouw nieuwe schaduwdoek, want hoe moet je een schaduwdoek ophangen? Wij leggen het in dit artikel uit.

Hoe moet je een schaduwdoek ophangen? De eerste stappen

De eerste belangrijke stap is natuurlijk een passend schaduwdoek aanschaffen. Zodra je een perfecte match hebt gevonden, is de eerste stap bij het bevestigen van een schaduwdoek de plaatsbepaling. Hoe bevestig je een schaduwdoek op de juiste plek? Kijk eerst naar de locatie waar je jouw schaduwdoek wilt ophangen. Dit kan bijvoorbeeld boven het terras, boven je zithoek, boven je auto of boven het speelgedeelte van de kinderen. Leg de schaduwdoek op de grond met de lijnen mee, zo kunnen de bevestigingspunten bepaald worden.

Een ander belangrijk onderdeel is je bevestigingsset. Hoe hang je immers een schaduwdoek op zonder bevestigingsmateriaal? Zodra je de perfecte set hebt gevonden met karabijnhaken, spanners, bevestigingsplaten en ander benodigd materiaal kan je aan de slag met het bevestigen van jouw schaduwdoek op de gewenste plek.

Hoe moet je een schaduwdoek ophangen aan de muur?

Als eerste veel voorkomende plek: hoe bevestig je een schaduwdoek aan de muur? Bepaal eerst de bevestigingspunten door je schaduwdoek op de grond neer te leggen met de diagonale lijnen mee. De bevestigingsplaten boor je vervolgens op die plekken in de muur. Zodra de bevestigingsplaten op de juiste plek zitten, hang je de schaduwdoek op met karabijnhaken met spanveer ertussen. Door gebruik te maken van een spanveer zit jouw schaduwdoek goed strak.

Hoe bevestig je een schaduwdoek aan de schutting?

Een andere voor de hand liggende plek voor een schaduwdoek is de schutting. Maar hoe bevestig je een schaduwdoek aan de schutting? Controleer eerst of de schutting nog stevig in de grond staat, dit geeft meer zekerheid dat alles goed op zijn plek blijft zitten. Na het controleren van de schutting wordt het tijd om de bevestigingsplaatjes op de schutting te monteren. Maak jouw schaduwdoek vervolgens met behulp van karabijnhaken aan de schutting vast met de diagonale lijnen van de schaduwdoek mee. Zo is jouw schaduwdoek mooi strak gespannen.

Hoe hang je een schaduwdoek op aan een paal?

Net als bij het bevestigen van een schaduwdoek aan een schutting, is het belangrijk om eerst te controleren of de palen stevig in de grond staan. Hebben ze een goed grondanker? Zijn de palen met een hoek in de grond geplaatst? Als dit het geval is, kunnen we verder met de belangrijkste vraag: hoe moet je een schaduwdoek ophangen aan een paal? Bevestig een oogplaat op de palen en maak de schaduwdoek vast met de eerder genoemde karabijnhaken. Bevestig er ook een spanveer tussen voor optimale strakke spanning.

Handige tips voor het bevestigen van een schaduwdoek

  1. Meten is weten. Wees nauwkeurig en precies in je maatwerk en check alles nog een extra keer. Een bevestigingspunt verplaatsen gaat namelijk makkelijker als hij nog niet in de muur geboord is!
  2. Een schaduwdoek hoort mooi strak te staan, zorg er dus voor dat alle hoeken tijdens de bevestiging goed strak gespannen worden. Zo geniet je van maximale schaduw tijdens die hete zomerdagen.
  3. Zorg dat de schaduwdoek met een hellingshoek van ongeveer 30 graden wordt gespannen. Dit is vooral belangrijk voor waterdichte en waterafstotende schaduwdoeken, omdat de regen op die manier makkelijk naar beneden weg kan stromen.
  4. Berg je schaduwdoek na bevestiging op tijd op. Een waterdicht schaduwdoek kan vanaf het begin van het voorjaar tot ongeveer de eerste sneeuw buiten hangen. Het op tijd opbergen van je schaduwdoek helpt mee aan een langere levensduur.

Hoe makkelijk bevestig je nu een schaduwdoek in jouw tuin? We hopen dat we je een heel eind op weg hebben geholpen naar een comfortabele en stijlvolle tuin. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben? Neem dan gerust contact met ons op. Wij van AB Netten staan graag voor je klaar.

Lees meer over