AB Netten B.V.

Assortiment

Diensten

Samples

Over

Het schoonmaken van een polyester zonnescherm in stappen

Andrew van Berlo
Andrew van Berlo 15 november '23
Het schoonmaken van een polyester zonnescherm in stappen

Een zonnescherm is een behoorlijke investering en iets waar je lang plezier van wil hebben. Na een tijdje kan het zijn dat jouw zonnescherm er niet meer zo blinkend uitziet zoals hij ooit deed, dan moet je hem schoonmaken. We kunnen ons voorstellen dat je wat vragen hebt over het schoonmaken van een zonnescherm. Kan je een zonnescherm schoonmaken met azijn? Kan je een zonnescherm schoonmaken met een hogedrukspuit? Wij leggen stap voor stap uit hoe je deze klus moet aanpakken.

Hoe maak je een zonnescherm schoon? Een stappenplan

Je zonnescherm wil je natuurlijk niet beschadigen, daarom is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het schoonmaken van jouw polyester zonnescherm. Belangrijk is om eerst te kijken naar het weerbericht. Is het heel erg zonnig? Laat dan de schoonmaakspullen nog even in de kast staan. Felle zon kan er namelijk voor zorgen dat zeepresten té snel opdrogen en daardoor vlekken achterlaten. Als het weer het wel toelaat, volg je het volgende stappenplan. Schoon zonnescherm gegarandeerd!

Weg borstelen van los vuil

Bij minder hardnekkige vlekken hoef je niet gelijk met water en schoonmaakmiddel in de weer te gaan. Soms kan het weg borstelen van oppervlakkig vuil al genoeg zijn. Gebruik hiervoor een zachte borstel of bezem.

Schoonmaken met lauw water met niet-agressief schoonmaakmiddel

Zijn er nog vlekken en viezigheden zichtbaar na de droge borstelbeurt? Dan kun je je zonnescherm voorzichtig schoonmaken met lauw water en een niet-agressief schoonmaakmiddel, zoals groene zeep of soda. Een zonnescherm schoonmaken met azijn is niet aangeraden. Gebruik ook geen andere agressieve schoonmaakmiddelen, dit gaat ten koste van het zonnescherm.

Schoonmaakmiddel laten intrekken

Of je het zonnescherm nu gaat schoonmaken met groene zeep of met een ander niet-agressief schoonmaakmiddel, het is belangrijk om het mengseltje even te laten intrekken. Zo’n 15 minuten moet genoeg zijn om vlekken goed te verwijderen.

Schoonspuiten met tuinslang

Na het schoonmaken en laten inwerken van het schoonmaakmiddel spuit je je zonnescherm schoon met water. Let op: een zonnescherm kun je NIET schoonmaken met een hogedrukspuit. De druk is veel te sterk voor een zonnescherm en kan er zelfs voor zorgen dat je scheuren of gaten krijgt. Pak in plaats van de hogedrukspuit een tuinslang en richt die naar boven, zodat het water als regen op het zonnescherm valt. Heb je geen tuinslang? Gebruik dan een emmer met water om het schoonmaakmiddel weg te spoelen.

Laat drogen

Zodra al het schoonmaakmiddel goed is weggespoeld, laat je het zonnescherm goed drogen. Om schimmel te voorkomen, zorg je ervoor dat het zonnescherm helemaal opgedroogd is voordat je hem weer oprolt.

Het schoonmaken van de randen

Het schoonmaken van de balken en randen doe je ook met warm water, een mild schoonmaakmiddel en een spons. Net als bij het doek maak je de randen voorzichtig schoon en spoel je het water af met een tuinslang om krassen te voorkomen.

Moet je een zonnescherm impregneren?

De waterafstotende en waterdichte zonnedoeken van AB Netten hoeven na aankoop niet geïmpregneerd te worden. Dit geldt ook voor na de schoonmaakbeurt. Deze doeken bevatten zelf al een UV-coating en waterafstotende coating.

Vragen? AB Netten staat voor je klaar

Na het volgen van deze stappen is het schoonmaken van jouw polyester zonnescherm een fluitje van een cent. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben? Neem dan gerust contact met ons op. Wij van AB Netten staan graag voor je klaar.

Lees meer over