AB Netten B.V.

Assortiment

Diensten

Samples

Over

Wanneer en hoe moet je je zwembad afdekken?

Andrew van Berlo
Andrew van Berlo 27 juni '24
Wanneer en hoe moet je je zwembad afdekken?

De zomer staat weer voor de deur! Misschien heb je een zwembad dat weer bijna gebruikt kan worden, of ben je van plan om een zwembad in de tuin te zetten. In beide gevallen is het handig om te weten wanneer je je zwembad moet afdekken, hoe je dit moet doen en waarom!

Waarom moet je een zwembad afdekken?

Het afdekken van een zwembad heeft verschillende voordelen en helpt mee met het onderhoud. We noemen drie belangrijke redenen op waarom je een zwembad absoluut moet afdekken, ook in de zomer.

Bescherming tegen vuil
De meest voor de hand liggende reden waarom je een zwembad moet afdekken is om het water te beschermen tegen takken en blaadjes. Een zwembad zonder afdekking raakt snel vervuild met blaadjes en andere viezigheid. Ook insecten en andere kleine objecten blijven uit je zwembad, wat jou weer een uur met het schepnetje scheelt.

Minder warmteverlies
Een andere reden waarom je je zwembad moet afdekken: de temperatuur. Wanneer je een zwembad gaat afdekken als je hem niet gebruikt, houdt het zwembad warmte vast. Als je een verwarmd zwembad hebt, scheelt dit veel energie en kosten. Het zwembad hoeft namelijk niet iedere morgen opnieuw te beginnen met opwarmen, het meeste van de warmte is vastgehouden door de afdekking!

Minder chloor
Het zwembad afgedekt houden, houdt het zwembad uiteraard ook langer schoon. Dit heeft tot gevolg dat je minder chloorproducten hoeft te gebruiken om het zwembad schoon te houden. Minder chloor zorgt ook voor minder irritatie aan de ogen en huid.

Wanneer moet je een zwembad afdekken

We hebben net verteld waarom je je zwembad moet afdekken, maar wanneer kun je het beste een zwembad afdekken? Het korte antwoord is eigenlijk: iedere keer als je het zwembad niet gebruikt. In de winter is een zwembad uiteraard constant afgedekt, hij is dan ook een groot deel van het jaar niet in gebruik.

In de zomer is het ook zaak om je zwembad af te dekken. ’s Nachts, als je op vakantie bent en als er regen op komst is. Regen brengt namelijk vuil met zich mee, dat tijdens een regenbui vervolgens in jouw zwembad terecht komt. Ook kan het zwembad zich opvullen met regenwater, wat de pH-waarde uit balans brengt.

Hoe je een zwembad het best kan afdekken

Een zwembad heeft doorgaans een zomer- en een winterafdekking. Een zwembad afdekken met een zomerafdekking zorgt voor minder verdamping, minder troep en minder warmteverlies. Wanneer je het zwembad gaat afdekken voor de winter heeft dit als grootste functie om het zwembad zo lang mogelijk zo schoon mogelijk te houden.

Het vastzetten van een zwembadafdekking kan op verschillende manieren, het ligt dus helemaal aan jou en het zeil hoe je jouw zwembad kan afdekken. Probeer er bij een winterzeil voor de zorgen dat het zeil ruim over het zwembad spant, en dat er wat overlapping is aan alle kanten.

Zwembadafdekking bij AB Netten

Bij AB Netten zijn we er voor je wanneer je jouw zwembad moet afdekken. Ons assortiment bevat verschillende zwembadafdekkingen waarmee jouw zwembad goed de winter door zal komen. Uiteraard maken wij ook graag een zwembadafdekking op maat! Neem vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Lees meer over